FAQ

Forskjellen på en vinterhage og en hagestue går primært på isolasjonsgraden på konstruksjonen, og isolasjonsevnene i profil og glass som brukes i vegger og tak.

En vinterhage er en forlengelse av innearealet i huset. Altså et fullisolert rom.
Vinterhagen er ofte en konstruksjon der glass er en stor del av materialet i tak og vegger. Hovedpoenget med en vinterhage er at man uansett vær, året rundt kan nyte et lunt rom og samtidig få følelsen av været/utsikten utenfor huset. I vinterhagen har man ofte møbler som gir et lunt inneklima med mye tepper og puter. Varme i gulvet eller et ildsted i nærheten brukes ofte.
Vinterhagen kan også brukes for å definere en egen avdeling av huset. Eksempelvis spisestuen eller finstuen plasseres i vinterhagen.
 
Det er flere måter man kan lage seg en vinterhage på. Med reisverk i isolerte aluminiumsprofiler med glass i vegger og tak skapes et rom med mye lys. Gjennom glasset kommer også mye varme fra solen. Vinterhager bygges også i treverk som et mer tradisjonelt reisverk til hus. Da brukes ofte overlys lik Velux  el. vinduer i taket og store glassflater i veggene. Ofte er det eksisterende hus som bestemmer hva som passer inn av konstruksjon til vinterhagen.
 
En hagestue er et rom på utsiden av huskroppen. Den er som oftest veggmontert, men har ikke samme isolasjonsgrad som innvendig i huset.
Hagestuen er ment som et lunt rom ute på terrassen eller balkongen. Den brukes som oftest for å forlenge utesesongen mot terrasse og hage.
Med det norske klimaet kommer mye vær og vind, og hagestuen skjermer utemøbler og pyntegjenstander mot dette.
Det finnes mange måter å bygge en hagestue.
Et reisverk i limtre med kanalplast i taket og faste eller skyvbare glassfelt med 1 lags glass i vegger er det som er aller mest vanlig. Man får da et rom der lyset slipper inn i både tak og vegger. Tak og vegger skaper et rom der luften står stille og solen er med på å varme opp rommet.
 
Det finnes også mulighet for å sette inn tak og dør/vinduer som har en noe bedre isolasjonsverdi. Man har da et rom man kan varme opp og bruke store deler av året.
Våre hagestuer i limtre kan enkelt monteres av kunden selv. Alle våre hagestuer i limtre kommer ferdig til montering. Limtreet er ferdig kappet og utfrest. I bunnen av hver stolpe er det boret inn en senterbolt og en pute av PVC ligger også på under stolpen ved levering. 

Alle glassfelt og profiler kommer ferdig kappet. Skruer følger også med. Takpakkene er tilpasset den enkelte hagestue og alt av festemateriell medfølger sammen med en bruksanvisning.
Uteplassen.no AS har også egne montører og vi monterer i Østfold og omegn.
Rundt om i Norge har vi også sertifiserte montører hvis våre kunder trenger hjelp.
En hagestue der man ønsker å tilføre varme når det er kaldt bør inneholde 2-lags glass og et isolert tak i polykarbonat eller glass.
Vinter+ systemet fra Uteplassen er et meget godt skyvedørssystem til dette.
32mm Thermolight i taket skaper lys og holder samtidig meget godt på varmen.
De fleste som bygger isolerte vinterhager bygger i noe større størrelse enn de som bygger helt uisolert. Ofte rundt 18-22 m2.

Grunnflaten eller arealet av en hagestue eller vinterhage kan variere fra prosjekt til prosjekt. Mye avhenger av hvordan man ønsker å bruke hagestuen eller vinterhagen. Tenk på hvordan møbler plasseres og om man trenger ytterligere plass.

Vi leverer hagestuer av alle størrelser, men de starter ofte på 10-12m2 og øker i areal. Felles for de fleste av våre kunder er at de sammen med Uteplassen.no går igjennom brukstid og bruksområde. Ut i fra kundens ønsker og mål på hus og terrasse veileder vi kundene til den optimale løsningen for deres prosjekt.

Grunnarbeidet før man skal bygge en hagestue eller vinterhage varierer i forhold til det sluttresultatet man ønsker. Ved isolerte løsninger må man tilse et skikkelig isolert fundament, gjerne med innlagt varme.

Ved uisolerte hagestuer kan en enkel platting være nok.
 
Men det er uansett viktig at man vet hvor platting/terrasse er fundamentert. Vekten av hagestuen fordeles ned i stolpene, og det er her viktig å tilse forskriftsmessig fundamentering. Tenker man ikke på dette kan man oppleve nedsenk ved stolper og konstruksjonen vil således bli ut av vater. Dette kan medføre problemer for skyvedører eller faste glassfelt.

Uteplassen tilbyr befaring ved bestilling. Vi drar på befaring for å forsikre våre kunder i Oslo, Akershus og Østfold om at bestilling blir korrekt. Det hender vi da avdekker tekniske detaljer kunden ikke har tenkt på. Ellers i landet har vi et forhandlernettverk man kan kontakte.

Takets helling avhenger av hva som passer inn på eksisterende bygg eller arkitektur i området. Vi trenger minimum 4 graders fall på taket. Alle våre konstruksjoner er tilstrekkelig forsterket for å tåle de snølaster som er i Norge.

Det finnes ingen standardløsninger for en vinterhage med takterrasse, men med hjelp fra en lokal byggmester i samråd med Uteplassen spesiallager vi løsninger til ethvert ønske.

Når det gjelder valg av takmateriale går vi gjennom prosjektet til kunden. De forskjellige takløsningene har forskjellige fordeler og ulemper. Vi har god kunnskap om takmaterialer og veileder kunden frem til riktig løsning for deres hagestue eller vinterhage.

Prisen på en vinterhage eller hagestue varierer i forhold til størrelse, type, isolasjonsgrad og design.
En enkel hagestue med tak og skyvedører på 10-12m2 begynner på 35-40 000,- , mens kompliserte vinterhager med automatikk i takluker og foldedører og spesialdesign/lakk  på 20m2 kan koste 600-700 000,-. The sky is the limit!
Vi veileder våre kunder frem til riktige produkter og finner alltid en god pris på prosjektet.
Leveringstiden kan variere fra produkt til produkt. Enkle skyvedører som vi lagerfører på standardmål leveres som oftest på 2 uker.
Komplette hagestuer med standardmål leveres på 3-4 uker.
Spesialkonstruksjoner i limtre leveres på 4-5 uker og vinterhager i aluminium tar ofte 8-10 uker fra ordredato til levering.
En estimert leveringstid oppgis alltid før bestilling.